De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) heeft onlangs zijn advies over het jaarverslag 2022 van de Nationale Raad voor de Productiviteit (NRP) goedgekeurd. Het advies zal aan het verslag van de NRP worden gehecht en beide documenten zullen ter kennis worden gebracht van de regering, het parlement en de Europese Commissie. Dit verslag heeft tot doel de stand van de kennis over de productiviteit en het concurrentievermogen vast te stellen om meer te weten te komen over de bronnen van de productiviteitsgroei en de eventuele oorzaken van de vertraging ervan vast te stellen.
Productiviteitswinsten zijn een noodzakelijke, maar ontoereikende, voorwaarde voor de welvaart van de bevolking, het niveau van de sociale cohesie en de financiering van de investeringen die noodzakelijk zijn om de Europese milieudoelstellingen te bereiken, t.w. koolstofneutraliteit tegen het jaar 2050.
De NRP stelt in zijn verslag vast dat de COVID-19-crisis tot op heden nog niet dezelfde effecten op de productiviteit heeft gehad als die van de crisis van 2008, wat positief is. Uiteraard rijst nu de vraag welke impact de huidige energiecrisis zal hebben.
In zijn advies brengt de CRB verschillende belangrijke thema's naar voren om het concurrentievermogen van de Belgische economie te waarborgen: de milieutransitie en de digitale transitie, O&O en innovatie, onderwijs en vorming, de aanwezigheid in de waardeketens met een hoog innovatiepotentieel, de ondernemingsdynamiek, mededinging en sociale dialoog.
Ten slotte nodigt de CRB de NRP uit om een werkprogramma over verschillende jaren vast te stellen. De CRB spreekt de wens uit dat de NRP prioritair de effecten op de productiviteit behandelt van het telewerk, het proces van oprichting en verdwijning van ondernemingen (inclusief de toenemende moeilijkheid voor startende bedrijven om het gemiddelde productiviteitsniveau van de gevestigde bedrijven te bereiken), en het gebrek aan concurrentie in sommige sectoren.