Op 3 oktober 2023 van 15u tot 17u organiseert de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven een webinar over de mobiliteit van de toekomst
Ons land wordt geconfronteerd met sociale, economische en milieu-uitdagingen die ons dwingen op een andere manier over onze mobiliteit na te denken. Hoe ziet de mobiliteit van de toekomst eruit? Dat is het onderwerp waaraan Thierry Vanelslander, professor aan de Universiteit Antwerpen en gecoöpteerd lid van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven, een uiteenzetting zal wijden. Na zijn presentatie zal hij de vragen van de deelnemers aan het webinar beantwoorden.
Programma
Eerder schetste professor Eric Cornelis (universiteit van Namen) een voorafbeelding van de context en plannen voor mobiliteit in de toekomst. Deze lezing gaat daarop verder, vult aan, en blikt vooruit naar hoe de toekomst van mobiliteit gestuurd kan worden, en welke parameters men in rekening moet nemen. Bij de maatregelen wordt de nadruk gelegd op het feit dat de silver bullet niet bestaat, en dat het sowieso om een pakket van veel en behoorlijk ingrijpende maatregelen zal moeten gaan. Daarbij moet zowel naar infrastructurele, prijs- als regulerende maatregelen worden gekeken. Enkel als een evenwichtig pakket van maatregelen wordt voorgesteld, zal kosten-batengewijs het beste resultaat worden bereikt. Met een suboptimaal pakket riskeert men exorbitant veel kosten te moeten maken om tot dezelfde maatschappelijke baat te komen, of dreigt men (ver) onder de vooropgestelde baten te blijven.
Om die maatregelen vorm te geven, moet in het bijzonder worden gekeken naar de factoren die doorslaggevend zijn in de mobiliteitskeuzes die beslissingsnemers inzake mobiliteit (voor personen zowel als goederen) maken. De wetenschap heeft ons al heel veel geleerd over wie waarom welke keuzes maakt over mobiliteit. Die factoren worden in deze lezing naar voren gebracht, om aan beleidsmakers een duidelijk kader te geven van de vorm die maatregelen het best aannemen.
Hieronder vindt u het inschrijvingsformulier voor het webinar. Inschrijven voor 1 oktober.