De loonkosten vormen een van de factoren die het concurrentievermogen van de ondernemingen beïnvloeden. De in 2017 herziene wet van 1996 heeft tot doel ervoor te zorgen dat de loononderhandelingen verenigbaar zijn met de doelstellingen inzake werkgelegenheid en concurrentievermogen.
Overeenkomstig de wet berekent het Technisch verslag over de maximaal beschikbare marges de loonkostenhandicap. Deze handicap geeft weer in welke mate de uurloonkosten in de privésector in België tussen 1996 en het jaar t (het jaar waarin het bestaande interprofessioneel akkoord afloopt) sneller of minder snel zijn gestegen dan gemiddeld in de referentielanden (Duitsland, Frankrijk, Nederland). De loonkosten zijn gelijk aan de brutolonen en de werkgeversbijdragen. De loonsubsidies worden niet mee in aanmerking genomen in de berekening van deze kosten. Voor de berekening van de handicap wordt evenmin rekening gehouden met de verminderingen van de socialezekerheidsbijdragen van de taxshift 2016-2020 die werden ingevoerd door de regering-Michel, want de wetgever wilde met deze maatregelen een competitiviteits- en werkgelegenheidsdoelstelling nastreven.
De wet schrijft ook voor dat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven een verslag opstelt over drie andere metingen van de loonhandicap die de raming van de loonkostenhandicap aanvullen. Die metingen houden rekening met de gezamenlijke werkgeversbijdrageverminderingen en loonsubsidies in België en in de referentielanden.
Afgezien van de meting van de loonhandicap bestudeert het recentste Technisch verslag ook de loonontwikkeling binnen die verschillende landen (aanpassing van de lonen aan de inflatie, minimumlonen en loononderhandelingen).
Het loonbeleid draagt ook bij aan de concurrentiestrategie van de ondernemingen. Het loon kan voor de ondernemingen immers een managementinstrument zijn om hun prestaties te verbeteren (via de anciënniteitsverloning, de prestatiebeloning of ook de competentieverloning). In zijn verslag over de anciënniteitsverloning analyseert de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven het loonbeleid in de sectoren en de ondernemingen van de privésector.
Deze pagina zal in de komende maanden met extra informatie worden aangevuld.