In 2017 telde de Belgische voedings- en drankenindustrie 90.800 werknemers en was ze qua werkgelegenheid met 18,8% de belangrijkste industriële sector in België. Het aantal werknemers trok opnieuw licht aan tussen 2016 en 2017 en dit voor het derde opeenvolgende jaar (+1400 in 2017). De sector telde een hoog aandeel arbeiders en een hoog aandeel vrouwen in vergelijking met de totale industrie. Het opleidingsniveau in de sector was relatief laag in vergelijking met de industrie. De vaststelling voor de in het verleden getelde knelpuntberoepen bleef grotendeels overeind. De flexibilisering van het werk is over een lange periode toegenomen. In dit verslag gaat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven dieper in op een reeks facetten van de werkgelegenheid in de voedingssector. Concreet worden de geografische verdeling en de omvang van de werkgelegenheid, de typologie van de werknemer, de arbeidsorganisatie, de werknemersmobiliteit en de knelpuntproblematiek die eigen is aan de sector uitgediept.
Zoeken