De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) heeft reeds lang een bijzondere bevoegdheid met betrekking tot de economische en financiële informatie die moet worden verstrekt aan de leden van de ondernemingsraad in uitvoering van het koninklijk besluit van 27 november 1973 en, sinds de wet van 23 april 2008 bij afwezigheid van een ondernemingsraad, aan de leden van het Comité voor preventie en bescherming op het werk (CPBW).
Om beter te kunnen begrijpen welke economische en financiële informatie aan de ondernemingsraad en het CPBW moet worden bezorgd, werd zowel met betrekking tot de ondernemingsraad als met betrekking tot de CPBW een brochure uitgebracht. Deze brochures bevatten de toepasselijke wetgeving, maar ook een aantal verduidelijkende commentaren van de CRB en een aantal overzichtelijke schema's. Aangezien met name de leden van de CPBW nog onvoldoende vertrouwd zijn met de economische en financiële informatie (EFI), onder meer gelet op de relatief recente wetgeving en het feit dat de CPBW hoofdzakelijk gericht is op het welzijn op het werk, werd voor de leden van de CPBW ook een didactische folder uitgebracht.
De aanpassingen in de wetgevende brochures beperken zich in dit stadium hoofdzakelijk tot het actualiseren van de verwijzingen naar de relevante wetgeving (nieuw Wetboek van Vennootschappen en Verenigingen, wetgeving inzake niet-financiële informatie…). Binnen de CRB wordt momenteel wel een diepgaandere reflectie gehouden over de toekomst van het sociaal overleg op ondernemingsniveau, en meer in het bijzonder met het betrekking tot het KB van 1973. Dit naar aanleiding van het feit dat de wet van 20 september 1948, de wettelijke basis voor de oprichting van ondernemingsraden en tevens voor de oprichting van de CRB, in 2023 75 jaar bestaat. Tijdens datzelfde jaar bestaat het KB van 1973 50 jaar. Bijgevolg wordt nagegaan in hoeverre dit KB gemoderniseerd moet worden om tegemoet te komen aan maatschappelijke evoluties als digitalisering, globalisering, overgang naar een diensteneconomie… Uiteindelijke doelstelling van deze reflectie is om tot een kwaliteitsvollere en heldere toelichting van de EFI te komen.
Via deze link vindt u eveneens een interessante brochure van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren (IBR), opgesteld in samenwerking met het VBO, het ACV, het ABVV en het ACLVB, met 24 praktische tips voor de bedrijfsrevisor, het ondernemingshoofd en de werknemersvertegenwoordiger betreffende de ondernemingsraad en de EFI.
De ondernemingsraad en, bij afwezigheid van een ondernemingsraad en een vakbondsafvaardiging, het CPBW, beschikken eveneens over een aantal sociale bevoegdheden. De brochures laten deze sociale bevoegdheden echter buiten beschouwing. Meer informatie over de sociale bevoegdheden vindt u hier (ondernemingsraad) en hier (CPBW). Via deze link vindt u ook meer informatie over de oprichting en samenstelling van de ondernemingsraad en de CPBW. Een bijzonderheid hierbij is dat ook in een onderneming die tussen 50 en 99 werknemers tewerkstelt waar bij de vorige sociale verkiezingen een ondernemingsraad werd opgericht of had moeten worden opgericht, een ondernemingsraad moet worden opgericht. Er moeten echter geen sociale verkiezingen worden georganiseerd voor de aanduiding van de personeelsvertegenwoordigers bij de OR: hun mandaat wordt immers uitgeoefend door de leden van het CPBW.
Hoe kunt u nu weten welke informatie en welk orgaan bezorgd dient te worden? Onderstaand schema biedt u de oplossing.