Heden 29 september 2020 hebben de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven en de Nationale Arbeidsraad een advies uitgebracht over duurzame ontwikkelingsdoelstelling (SDG) 4 van de VN betreffende onderwijs en opleiding. Daarin formuleren ze aanbevelingen ter verbetering van de reeks indicatoren die door het Federaal Planbureau worden opgevolgd met het oog op de toekomstige federale evaluatierapporten over het beleid inzake duurzame ontwikkeling.
Dit advies vult het eerste advies van de Raden van 19 februari 2020 aan, waarin ze zich hadden uitgesproken over verschillende mondiale duurzame ontwikkelingsdoelstellingen die onder hun bevoegdheden vallen, nl. armoedebestrijding, gendergelijkheid, energie, waardig werk, strijd tegen ongelijkheid, mobiliteit, duurzame consumptie en productie, klimaat en een voldoende sterke, inclusieve en duurzame groei.
Deze adviezen streven verschillende doelstellingen na. Ze hebben tot doel bij te dragen tot de uitwerking van het monitoringproces met betrekking tot de uitvoering van de Agenda 2030 voor duurzame ontwikkeling in België. De identificatie van de domeinen waarin de vorderingen van België niet beantwoorden aan zijn verbintenissen is noodzakelijk om het gevoerde beleid aan te passen en de tenuitvoerlegging van Agenda 2030 te doen vooruitgaan. Deze adviezen zijn ook bedoeld om een basis aan te leveren voor de opstelling van het volgende Federaal Rapport inzake Duurzame Ontwikkeling (dat sinds 2009 niet meer werd aangepast) en voor het proces van integratie van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN in het kader van het Europees Semester, zoals dat is voorzien in de ”Green Deal” van de Europese Commissie.
In de komende maanden zullen de Raden hun werkzaamheden voortzetten met betrekking tot de SDG's die onder hun bevoegdheid vallen, om bij te dragen tot het volgende Federaal Plan voor Duurzame Ontwikkeling dat de nieuwe regering in de komende twaalf maanden zal moeten opstellen, door de indicatoren te verfijnen en te prioriteren en, waar mogelijk, door de subdoelstellingen te vertalen in ambitieniveaus of in cijferdoelstellingen.