De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) heeft zopas zijn advies over het jaarverslag 2020 van de Nationale Raad voor de Productiviteit (NRP) goedgekeurd. Het advies zal worden toegevoegd aan het verslag van de NRP en beide documenten zullen worden genotificeerd aan de regering, het parlement en de Europese Commissie.
Het jaarverslag van de Nationale Raad voor de Productiviteit (NRP) heeft tot doel de stand van de kennis over de productiviteit en het concurrentievermogen vast te stellen om meer te weten te komen over de bronnen van de productiviteitsgroei en de oorzaken van de vertraging ervan vast te stellen.
Dit jaar werd het verslag geschreven in de bijzondere context van de gezondheidscrisis gekoppeld aan COVID-19. Aangezien de onzekerheid nog steeds op de economie weegt, is het moeilijk om de evolutie van de productiviteit in te schatten en werd in het verslag van de NRP van 2020 vooral aandacht besteed aan de voorstelling van de transmissiekanalen waarlangs de crisis de productiviteitsgroei kan beïnvloeden. Op basis van deze analyse doet het verslag een aantal aanbevelingen en stelt het prioritaire thema’s vast voor de beleidsmakers.
In dit advies sluit de CRB zich aan bij de NRP omtrent het belang van het Europees herstelplan en de kans die het biedt om uit de crisis te geraken. De CRB, via het onlangs gepubliceerde Verslag Werkgelegenheid-Concurrentievermogen 2020, en de NRP, via zijn jaarverslag, beginnen beide met een opvolging van de modaliteiten en fasen van het herstelplan en benadrukken een reeks domeinen waaraan de twee instellingen een bijdrage wil leveren. Ze stellen aldus de grote lijnen van het herstelplan vast en leveren elk hun eigen bijdragen.
De leden van de CRB herinneren in hun advies ook aan het belang van de gemeenschappelijke maatschappelijke doelstellingen waarover ze overeenkomst hebben bereikt: de noodzaak om te werken aan een economie die haar burgers een hoge levensstandaard en een hoge mate van sociale inclusie biedt, maar die ook in overeenstemming is met de EU-doelstelling van koolstofneutraliteit en in toenemende mate efficiënt gebruik maakt van hulpbronnen, terwijl de financiële en budgettaire duurzaamheid wordt gewaarborgd. Hoewel de maatregelen die in het kader van het herstelplan zullen worden ingevoerd een kans bieden om een solide economisch herstel te bevorderen, is het belangrijk dat ze in overeenstemming zijn met deze doelstellingen. Het advies biedt de CRB aldus de mogelijkheid om het standpunt van zijn leden te bevestigen op een aantal gebieden die in dit verband van fundamenteel belang zijn: onderwijs en opleiding, investeringen, de digitale transformatie, de ondernemerschapsdynamiek en de transformatie van de arbeidsmarkt.
De CRB doet de NRP ook suggesties voor verschillende analysen die kunnen worden uitgevoerd om een licht te werpen op de dynamieken die ten grondslag liggen aan de trendmatige daling van de productiviteitsgroei in België en aan de waargenomen verschillen met de buurlanden. Ten slotte wordt de NRP in het advies uitgenodigd om een aantal problemen die op de volgende gebieden zijn vastgesteld, grondiger te onderzoeken: waardeketens, e-commerce, mededinging en innovatie.