Volgens de sociale partners van de bouwsector is een sterk beleid inzake duurzame overheidsinvesteringen het uitgangspunt voor een op sociaal en economisch vlak ambitieus klimaatbeleid en kan de COVID-19-crisis een opportuniteit zijn voor een weloverwogen Belgische investeringsstrategie in openbare infrastructuur, die volledig in overeenstemming is met het Europese kader.
Teneinde de verschillende bevoegdheidsniveaus in België te helpen bij het formuleren van ambitieuze doelstellingen voor investeringen in duurzame infrastructuur en bij de ontwikkeling van een visie voor een infrastructuur die zo neutraal mogelijk is wat de klimaateffecten op langere termijn betreft, hebben de brc Bouw en het secretariaat van de CRB een beroep gedaan op de expertise van de econoom Christian Huveneers.
In deze documentatienota heeft C. Huveneers zich gebogen over de gewenste methode (het zgn. “Diamantmodel”) voor het bereiken van de brede doelstellingen (of “metadoelstellingen”) inzake het klimaat, die het beleid op het gebied van mobiliteit, infrastructuur en renovatie van gebouwen conditioneren. Deze methode is gebaseerd op de vaststelling van tussentijdse doelstellingen (of "Sustainable Investment Goals", SIG's), op de raming van de noodzakelijke financieringsbehoeften en op de concretisering van deze doelstellingen in een waar investerings- en onderhoudsprogramma voor de infrastructuur. Gezien de omvang van de investeringsbehoeften om de visie van de SIG's te concretiseren, heeft C. Huveneers ook pistes voor financiering verkend om de tussenliggende doelstellingen, en daarmee de "metadoelstellingen", te realiseren.
Deze nota is enkel beschikbaar in het Frans.