In de vorm van een advies heeft de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) van België zijn bijdrage aan de belangrijke discussie die wordt gevoerd over de economische governance van de eurozone en over de wenselijke richting van bepaalde begrotingsregels goedgekeurd. Dit is een sleutelaspect van de inspanningen en raadplegingen van de Europese Commissie om het debat over de collectieve verantwoordelijkheid ten aanzien van de eurozone te intensiveren.
Het advies herinnert eraan dat, door vanuit de CRB initiatieven te nemen voor de ontwikkeling in België van een openbaar debat over de begrotingsvraagstukken, de sociale gesprekspartners actief wensen deel te nemen aan de discussies over de Europese en Belgische begrotingsprocessen, binnen het kader van het Stabiliteits- en groeipact.
De rol van de begrotingsregels op Europees niveau verschilt fundamenteel van die van de nationale begrotingsregels. Nationale begrotingsregels zijn er om de landen te helpen de budgettaire beleidsdoelstellingen te verwezenlijken die zij voor zichzelf vaststellen. Een hoge en toenemende overheidsschuld verhoogt de kwetsbaarheid van het overheidsbeleid, met name in het geval van stijgende rentevoeten en risicopremies. De begrotingsregels of -standaarden in de Economische en Monetaire Unie zijn er daarentegen vooral op gericht de goede werking van de interne markt te waarborgen en het risico van besmetting door een schuldencrisis tussen de lidstaten te beperken, door ervoor te zorgen dat de schuld van elke lidstaat houdbaar blijft.
Volgens de CRB is het verstandig een evenwicht te vinden tussen, enerzijds, begrotingsregels die de houdbaarheid van de overheidsfinanciën garanderen en, anderzijds, het vermogen van de regeringen om de economie in moeilijke tijden te stabiliseren en om duurzame economische groei door productieve investeringen te versterken. Investeringen - in infrastructuur, onderzoek, onderwijs, gezondheid - vormen een krachtige hefboom voor de milieu- en klimaattransitie en een pijler van de economische en sociale vooruitgang. Ze maken het niet alleen mogelijk om vandaag de vraag te verhogen en banen te creëren, maar ook, als katalysator van de privéactiviteit, om de innovatie te ondersteunen en de competenties te verbeteren, de energie- en milieutransitie te ondersteunen, de groeicapaciteit van de economie op lange termijn te vergroten en tegemoet te komen aan de noden van de burgers.