De Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) en de Nationale Arbeidsraad (NAR) hebben zopas hun gezamenlijke bijdrage, in de vorm van een advies, aan het Nationaal Hervormingsprogramma 2022 goedgekeurd.
Deze bijdrage wordt aan de regering toegezonden om als bijlage aan het Nationaal Hervormingsprogramma (NHP) te worden gehecht, dat eind april bij de Europese instanties zal worden ingediend. Het NHP maakt deel uit van het proces van coördinatie van het sociaal-economisch beleid van de lidstaten van de Europese Unie, ook wel het “Europees semester” genoemd. Het behandelt hoofdzakelijk sociaal-economische materies, wat overleg met de sociale gesprekspartners rechtvaardigt en onontbeerlijk maakt.
Wat de dialoog met de beleidsinstanties betreft, werd op het niveau van de secretariaten van de twee Raden een door de Kanselarij van de eerste minister georganiseerde informatievergadering gehouden. Die vergadering handelde over het tijdschema en de procedure voor de opstelling van het NHP 2022 en over de prioriteit die wordt gegeven aan de rapportering betreffende het Plan voor Herstel en Veerkracht. Met betrekking tot de evaluatie van de situatie van België door de Europese Commissie vond een gezamenlijke CRB-NAR-vergadering met deskundigen van de Europese Commissie plaats. Tijdens die vergadering was de bespreking gewijd aan de tenuitvoerlegging van het Plan voor Herstel en Veerkracht, en met name aan de betrokkenheid van de sociale gesprekspartners. De Commissie focuste op de belangrijkste uitdagingen waarover zij zich bij voorrang wil buigen in het kader van de opstelling van het Landverslag en van haar voorstel aan de Raad m.b.t specifieke aanbevelingen voor België. De secretariaten van de twee Raden hadden de gelegenheid om de conclusies van de adviezen en werkzaamheden te presenteren, hetzij in antwoord op de elementen die de Commissie naar voren bracht, hetzij in het kader van andere uitdagingen die ze belangrijk achten. Over de verschillende behandelde punten vond tussen alle deelnemers en de vertegenwoordigers van de Commissie een gedachtewisseling plaats.
In het eerste deel van het advies wordt eraan herinnerd dat de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) in zijn document “Bouwen aan de toekomst” (het Verslag Werkgelegenheid-Concurrentievermogen 2021, van 10 december 2021) zijn bezorgdheden in het kader van de relance en de strategische richtsnoeren voor de toekomst uiteenzet. De CRB moedigt de regeringen aan om hier de grootste aandacht aan te besteden bij de uitstippeling van hun overheidsbeleid. De CRB brengt vier prioritaire strategische richtsnoeren naar voren die tot zijn bevoegdheden behoren en waarover hij regelmatige analysen verricht: werken aan een performante en efficiënte overheid, waarbij o.a. het belang van de investeringen wordt benadrukt; verder inzetten op innovatie en digitalisering; ijveren voor een samenlevingsmodel dat strookt met de klimaat- en milieudoelstellingen; ijveren voor een inclusieve arbeidsmarkt en samenleving.
Het tweede deel van het advies geeft een samenvatting van de belangrijkste resultaten van de werkzaamheden van de Nationale Arbeidsraad die verband houden met het Europees Semester.